מה בנחל וארועיו שלהב את א.צ.ג.?-
על שארע ידוע לנו מרש"י לפרשתנו המצטט את המדרש,:
רש"י ואת הנחלים ארנון - כשם שמספרים בנסי ים סוף כך יש לספר בנסי נחלי ארנון שאף כאן נעשו נסים גדולים. ומה הם הנסים?..... שנשפך שם דם אמוריים שהיו נחבאים שם לפי שהיו ההרים גבוהים והנחל עמוק וקצר וההרים סמוכים זה לזה אדם עומד על ההר מזה ומדבר עם חבירו בהר מזה והדרך עובר בתוך הנחל אמרו אמוריים כשיכנסו ישראל לתוך הנחל לעבור נצא מן המערות בהרים שלמעלה מהם ונהרגם ...כיון שבאו ישראל לעבור נזדעזע ההר של א"י כשפחה היוצאת להקביל פני גבירתה ונתקרב לצד הר של מואב ... והרגום וזהו אשר נטה לשבת ער שההר נטה ממקומו ונתקרב לצד גבול מואב ונדבק בו וזהו ונשען לגבול מואב ועברו ישראל על ההרים ולא ידעו הנסים האלו אלא ע"י הבאר שנכנס לשם....
משם בא האשד אל הבאר כיצד אמר הקב"ה מי מודיע לבני הנסים הללו .. לאחר שעברו חזרו ההרים למקומם והבאר ירדה לתוך הנחל והעלתה משם דם ההרוגים וזרועות ואיברים ומוליכתן סביב המחנה וישראל ראו ואמרו שירה:
והגמרא בברכות דף נח/א לך ה' הגדלה זו מעשה בראשית ... וההוד זו מלחמת נחלי ארנון שנאמר על כן יאמר בספר מלחמות ה' את והב בסופה וגו' ......
ומסביר הראי"ה
עו"ר א' רלא הוד מלכות יאמר על ההכרה של רוממות שמכנעת כל מתנגד אף בלא פגישת התנגדות היותר קטנה,כי המתנגד מקדים להיות מתבטל לפני ההוד השפוך על כסא המלכות,מלחמת נחלי ארנון היתה מצוינת בזה שלא פגשה כלל בישראל ומבלעדי ידיעתם הוסר הכח העומד לבלע להם זה ההוד הנמשך מהוד שם ה' הנקרא על עם קרובו.
אך נראה שהמסר של א.צ.ג. הוא דווקא לא להסתמך על הנס!
הנצי"ב בפירושו מעניק משמעות נוספת לארועים
העמק דבר
(יד) בספר מלחמות ה'. אשר נלחמו ישראל ראשית מלחמתם בכבוש הארץ עם סיחון:
את והב בסופה. עיר הראשונה שנכנסו לתוכה ברעש מלחמה נקרא והב וזהו בסופה ברעש מלחמה:
ואת הנחלים ארנון. בהליכתם בצפון עד עה"י ופגשו בנחל ראשון ששתו ממנו ברשות עצמם היתה ארנון שהיה מפסיק בין מואב בין סיחון שנעשה אח"כ לכיבוש ישראל..כ"ז שלא יצאו מן המדבר לא אמרו שירה עד שהגיעו לעה"י ונגמר צורך הבאר אז אמרו שירה.
העולה מדבריו " מלחמת נחלי ארנון" היא נקודת מפנה,לאחר שנות השעבוד והמדבר. לראשונה תוקפים (ולא רק מתגוננים), מחילים ריבוניות על שטח ועל מקורות מים! ובמעבר זה לחיים עצמאיים ריבוניים אומרים שירה על סיום החלק הניסי של אספקת המים. מעתה שותים מ"באר חפרוה שרים"!
זו אם כן התזכורת בה מנופף א.צ.ג. אל מול אימי השואה,או חולשת הדעת שלאחר מלחמת ששת הימים. כשהוא נושא את עיניו לחידוש אותה רוח שפעמה בלב לוחמי נחל ארנון...
עד כאן על המשמעות ומכאן שתי הערות על המציאות בעת טיול בתוך ערוץ נחל ארנון זכינו לשתי תובנות נוספות "וההוד זו מלחמת נחלי ארנון"-אפשר לומר שאין בכל ארץ ישראל תחושת הוד יותר מנחל ארנון השוצף בעומק הנקיק כשגדותיו מזדקרות ממש כדברי רש"י " וההרים סמוכים זה לזה אדם עומד על ההר מזה ומדבר עם חבירו" שם ובנחל זרד נתקלנו בתופעה מענינת –מעינות חמימים שמימיהם אדומים! (ההסבר המדעי-אצה אדומה מתפתחת במים בתנאים אלה)-האם לא ברור שבעל המדרש שסיפר לנו" והבאר ירדה לתוך הנחל והעלתה משם דם" הכיר גם הוא את האיזור?